Je kunt yoga niet niet kunnen.

Regelmatig mailen mensen met de tekst:

“Ik heb nog nooit yoga gedaan en ik denk dat ik het niet kan. Ik ben namelijk zo stijf als een hark”.

Grappig dat mensen nog steeds vinden dat ze yoga moeten “kunnen”. Want…rapapa:

Yoga kun je niet niet kunnen!

Iederéén kan yoga.

Yoga gaat over ademhalen (dat kun je), over je lichaam observeren (dat kun je), over voelen (dat kun je). Yoga gaat vooral niet over de perfecte houding aannemen (voor zover er een perfecte houding bestaat. Elke lijf is anders, dus voor elk lijf bestaat er een andere ‘perfecte houding’).

Yoga gaat dus NIET om een houding “kunnen”.

De houdingen die we aannemen zijn eerder een ontdekkingstocht in je eigen lijf.

Wat voel ik in deze houding? Welke spier beweegt hierin fijn mee? En welke niet? Kan ik mijn adem laten stromen, ook al kost de houding me moeite? Lukt het me om de houding iets aan te passen zodat mijn lijf er blijer van wordt?

Of juist ervaren dat een houding misschien na een paar maanden yoga-beoefening ineens toch makkelijker gaat. Of merken dat je in die éne houding toch dieper kunt gaan dan de vorige keer.

Vergelijk jezelf niet met een ander: elk lijf is anders, elke persoon is anders.

Je mag jezelf vergelijken, maar alleen met je zelf van dagen/weken/maanden/JAREN ervoor.

Dát is yoga: observeren, bewustzijn en luisteren naar je lijf.

En dát kan iedereen.