Volg je hoofd-hart-buik – intuïtie?

 

Regelmatig lees ik in tijdschriften en op social media berichten waarin hard geroepen wordt dat je je hart moet volgen. Maar wat is dat dan, je hart volgen? Hoe weet je wat je hart je vertelt? En is je hart volgen inderdaad altijd de juiste keuze?

 

Voor mij werkt het als volgt:

Als ik merk dat er ergens wrijving zit, als dingen niet helemaal lopen of juist als ik iets tegenkom waar mijn hart sneller van gaat kloppen, is het tijd om even stil te staan en te gaan voelen.

Stilstaan, als zijnde mediteren om contact te maken met mijn gevoel.

Maar wandelen werkt soms nog veel beter. In mijn eentje uiteraard.

Meestal komt eerst mijn hoofd aan het woord: alle gedachtes dwarrelen over elkaar, gaan van links naar rechts. En steeds keer ik weer terug naar het hier en nu. Bijvoorbeeld naar mijn ademhaling of in de natuur naar de geluiden om me heen of de wind op mijn huid.

Langzaamaan worden mijn gedachtes dan rustiger en kan ik écht gaan voelen.

In de meeste gevallen gaat mijn hart dan roepen: vol enthousiasme over een bepaalde richting of keuze. Er komen grootse plannen voorbij, voor nu en de (verre) toekomst. Geweldige, fantastische plannen en ideeën.

Vaak het moment voor mij om uit de meditatie te gaan of te stoppen met wandelen en mijn plannen op papier te zetten. Maar……

Als ik dat doe, loop ik vast, is mijn ervaring. De plannen van mijn hart zijn vaak te groots en overweldigend om ze in te praktijk te kunnen brengen. De kans is groot dat ik afhaak en blijf hangen in waar ik was.

Dus… ik blijf ook hierna nog in stilte. En dan, dan gaat mijn onderbuikgevoel spreken, mijn intuïtie.

En dan komt de échte waarheid boven, mijn echte diepe gevoel, de echte antwoorden vanuit mijn ziel. Meestal is dit gevoel minder overweldigend als mijn hart, realistischer, écht plassend bij wie ik echt ben. Dit zijn de antwoorden, ideeën en plannen waarmee ik verder kan.

 

Ter illustratie een voorbeeld 😉:

Ik word als yogadocent regelmatig gevraagd om een workshop te organiseren voor een bedrijf.

Mijn hoofd zegt: “Hoe leuk dat ze je vragen. Je kunt ze niet afwijzen, want dan stel je dat bedrijf teleur. (ego)”.

Mijn hart zegt: “Ja, moet je doen. Zet het ook op je website. Misschien moet je je daarin specialiseren. Ga ook andere bedrijven aanschrijven. Maak yoga en je bedrijf groter.”

Mijn onderbuikgevoel heeft nog andere vraagtekens: “Maakt dit me oprecht blij? Nee. Wat brengt het mij? Niet zoveel.” Diep van binnen voel ik: Dit moet ik niet doen.

 

Dus: volg je je hoofd, je hart of je onderbuikgevoel?

Voel of ze congruent met elkaar zijn, in één lijn.

Als dat niet zo is: neem de tijd voor stilte en naar binnen keren, naar echt luisteren naar jezelf en je diepst innerlijke gevoel. Ook al lukt het misschien niet in één keer.

Keep trying …